IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Намаляването на населението и големият икономически обрат

За първи път от 500 години ситуацията се обръща - капиталът ще бъде в излишък, а трудът ще бъде скъп, пише Джордж Фридман

12:35 | 20.02.15 г. 30
Намаляването на населението и големият икономически обрат
Последна актуализация: 13:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

27
rate up comment 5 rate down comment 0
deant
преди 9 години
Дори да съм съгласен с теб в твойте изводи съм длъжен да кажа, че всички те са на база на логиката, което сме построили живееки на една малка планетка и една малка системка в енда малка галактика. Ако вселената има край, то на другия такъв, дори физичните закони може да са различни. Само с наблюдение не можем да разберем повече от догадки, а за емпирично изследване нямаме пауър. На базата на това - човека е още майнмуна, така, че изобщо не бива да си вади генерални изводи, кое за какво е създадено. Освен ако не го е създал самия той де.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 6 rate down comment 0
vstoykov
преди 9 години
"Първо, раждат се по-малко хора, което означава, че трудовата сила ще се свие и цената на всички видове труд ще нарасне. "Това не е съвсем така. По-малко раждащи се хора означава, че и търсенето на стоки и услуги (произведени със същия този труд) ще намалее. Новите технологии дават възможност за намаляване трудоемкостта при производството на стоки от първа необходимост. Така че способността за производство на тези стоки няма да зависи силно от размера на населението. По-малко население означава, че по-малко ресурси ще бъдат похабявани (при едно и също ниво на технологиите). Но в резултат на развитие на технологиите (които ще стават по-ефективни) това значи, че количеството потребявани ресурси може да започне да намалява. И да се върне на нивото под "една планета Земя" (т.е. да стане "устойчиво"*).* В действителност няма нищо устойчиво във Вселената. Нелинейните динамични системи (които са нестабилни) са нещо обичайно за нашата Вселена.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 7 rate down comment 0
vstoykov
преди 9 години
Продължение.Това, че живите същества (и създадените от тях машини) увеличават ентропията по-ефективно от "природните" обекти (всъщност всичко е част от природата - даже и хората и "техните" машини са част от природата) не значи, че това е техният смисъл на съществуване. Абсолютен смисъл няма. Всеки е свободен да си въобразява свой собствен смисъл.Ама как така, това е демокрация! Не може така! Слободия! - ще кажат създателите на организираната реалност - Човекът трябва да е заразен само с правилните меми, не може така свободно да си измисля смисъл... Ние имаме монопол над смисъла! Ние създаваме организираната реалност - вие я халюцинирате. Това е вашият смисъл - да халюцинирате организираната реалност, която ние, правилните илюминати, ви внушаваме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 6 rate down comment 0
vstoykov
преди 9 години
Продължение от предишния коментар.Единствената разлика от физична гледна точка е, че живата материя в повечето случаи е особено ефективна в увеличаването на ентропията. Например хората вадят от земните недра петрол и го горят много по-бързо, отколкото микроорганизмите, които се хранят с петрола успяват да го изядат.Хората много по-ефективно изкопават уран и го обогатяват (за да произвеждат енергия или да взривяват атомни бомби), отколкото това става чрез естествените ядрени реактори (да, има такива - съвсем "природни" - "създадени" без участието на хора).Някои заблудени философи твърдят, че това било смисълът на човешкия живот - да съдействат на втория принцип на термодинамиката. Това разбира се е пример за безкрайната човешка глупост.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 8 rate down comment 1
vstoykov
преди 9 години
Споровете "за какво съществува" и "за какво е създаден" човека (смисълът на живота) е абсурден.Няма абсолютен смисъл. Човекът не е създаден. Не е длъжен да прави каквото и да е (това прозрение вбесява налагащите огранизираната реалност и мемботите/мемоидите, които възпроизвеждат и разпространяват мемите на организираната реалност).На който много му трябва смисъл - може да си измизли. Но не и да открие. Да открие може нещо, което съществува независимо от съзнанието - примерно може да открие някой физичен закон.Да се твърди, че човешкият живот (съществуването на човека) има някакъв смисъл е същото като да твърдиш, че има някакъв смисъл от съществуването на който и да е атом или купчина атоми, реещи се из Вселената. На фундаментално ниво живата и неживата материя са еднакви.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 1 rate down comment 3
Сините камъни
преди 9 години
http://understandcontractlawandyouwin.com/Ако имаш излишни $1 200 влизай и чети!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 2 rate down comment 2
honaniga
преди 9 години
Aми продължавай да искаш. Прав си. Там е разковничето. Пожелавам ти успех.Между другото това много ми хареса "Искай и ще ти се даде"Дори съм сигурно, че колкото по-силно искаш, толкова по-сигурен е успеха да ти се даде.Затова те съветвам да хвърлиш всичките си сили в това начинание. В което не се и съмнявам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 2 rate down comment 5
Сините камъни
преди 9 години
"""""""Разбери, че и на мен много ми се иска държавата ни да е световен играч, да печата пари и всеки да ги търси, ама не става. """""Аз не искам България да е световен играч.А това, кой да печата парите не води ли до днешните и не е ли било причина за вчерашните войни?Путин иска ли да върне рублата на Русия, да върне РЦБ на държавата!Иска!Иска ли доларът да е боса на света! Иска!Да, но аз не искам!И голяма част от света не иска доларовата колониална система!Затова, искай и ще ти се даде, казва се в библията!Кога?Зависи от вярата ти!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 2 rate down comment 4
Сините камъни
преди 9 години
Точно така правят в Америка и навсякъде, където има социални помощи.Помощите водят до страшно обезличаване на човека.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 1 rate down comment 4
Сините камъни
преди 9 години
Ако смяташ, че е губене на време, не го прави!Защо евреите говорят ден и нощ за антисемитизма, а даже не наблягят на факта, че семити са и палетинците например!Те имат право да искат, да се борят за техните разбирания и желания, ние не?Против съм налаганата по цял свят идея, че някои са по-малки от другите и с по-малки права!Ние се раздане с правата си и с равенството си!Политиката, системата взема и правата ни и равенство унищожава, за което и помагат лакеи, които ни учат да скланяме глава!Моят вътрешен мир ми дава правото да говоря, каквото мисля и смятам за правилно, и не се водя от "световната" тенденция на внушение, че някои са малки , а други големи!Колко сме равни с големите днес, можеш да видиш след сто години!Как изглеждат те и как ти, разликата може да е само в посоката, изток запад или запад изток!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още